From God to Guide

Set 1:

Bas Bloem komt op in doktersjas en laat zich in een lift naar boven takelen. Van boven kijkt hij neer op zijn patiënten. Prachtig om meteen inzichtelijk te maken wat het probleem vaak is tussen arts en patiënt. De patiënt komt met een klacht en krijgt pillenvoorgeschreven.

Er komt een (echte) patiënt op die aangeeft dat hij meer wil; patiënteninformatie, achtergrondinformatie, hulpmiddelen, lotgenotenervaringen..

Set 2:

Bas Bloem neemt de patiënt mee en gaat naast hem zitten. De jas is uit, de les is duidelijk. Ga naast je patiënt staan als arts en deel je kennis en kunde.

Bas laat een video zien van een man met Parkinson die niet meer kan lopen door alle trillingen, maar wel kan fietsen.  Hij blijft in zijn rol en blijft gelijkwaardig en respectvol.

In zijn verhaal gaat het om warm menselijk contact. Techniek kan daarbij ondersteunend zijn. Redenen waarom een arts moet veranderen?

Bas verweeft in zijn verhaal hospitality. inspiratie en  kosteneffectiviteit.. Hij vertelt dagelijks verrast te worden door de kracht van patiënten en hun creativiteit. Hij geeft datgene wat hij van hen leert weer door aan andere patiënten. Door samen te werken met patiënten kun je als arts en zorginstelling kosteneffectief werken. Als voorbeeld vertelt Bas dat als patiënten zelf kunnen beslissen wanneer ze weer terug komen bij een arts, ze minder vaak komen dan wanneer vaste afspraken gepland worden.

Door op deze manier te werken kan Bas handelen vanuit datgene wat hem er ooit toe bracht de zorg in te gaan, compassie voor de patiënt. Het is een keuze om dat op deze wijze te doen. Volgens Bas de enige juiste. En als een professor dat zegt is er hoop.

Ik ken Bas uit persoonlijke ervaring. Daarom wil ik het netwerk wat hij heeft opgezet ook nog even noemen. Parkinsonnet. Een netwerk waar zorgprofessionals samen werken om patiënten te helpen op alle gebieden van de zorg die een Parkinsonpatiënt nodig heeft.